Marathon Village

Tillbaka i Nashville igen! Det har hänt väldigt mycket sen vi var där sist för knappt två år sen. Man bygger som lägenheter och kontorskomplex som tokar och har börjat riva gamla byggnader. Men vi såg också på flera ställen hur man varsamt tar hand om gammalt material och tegelstenar för att kunna bygga nytt i gammal stil sen. Det bor 2miljoner i Nashville och stan växer snabbt, men lyckas ändå behålla småstadkänslan. Det finns fem "I believe in Nashville" målningar runtom i stan nu. Det är Adrien Saporiti på DCXV Industries som ligger bakom varumärket som vuxit snabbt sista tiden med alla tänkbara turistprylar.
I en gammal bilfabrik i nya området Marathon Village ligger affären Antique Archeology . Det var jättelång kö utanför så det tog en stund innan vi kom in. Men väl värt att vänta på! Vilket ställe för en sån som jag som älskar gamla prylar. Aaahh!! Det är Mike Wolfe som står bakom butiken. Mike och hans kompis Frank Fritz på bilden här (som jag lånat från deras sida) kallar sig för moderna arkeologer och åker landet runt för att gräva fram gamla fina saker som sen säljs vidare. Killarna har fått rockstjärnestatus. Jag är jättenyfiken på att kolla in deras tv-program American Pickers   
American Pickers, History, Mike Wolfe, Frank Fritz
Just det ja. Det ligger en stor konsertlokal också i samma byggnad, Marathon Music Works, där vi såg Rhiannon Giddens som är väldigt poppis just nu. En operautbildad svart tjej som sjunger bluesgrass. Ballt!

Juke joints

Några minuters bilväg från Clarksdale ligger Hopsons fd bomullsplantage som numera är Söderns coolaste hotell, Shack Up Inn. Det var fullbokat nu men vi var där och kollade runt en sväng. Man bor i gamla primitiva shacks som förr i tiden inhyste dom bomullsplockande familjerna som jobbade där.  Det finns hur mycket intressanta gamla prylar som helst. På plantaget finns nybyggda juke jointen Chapel Bar. 
En juke joint var de svarta arbetarnas partyställe som ofta låg i i utkanten av plantagen eller städerna där man kunde gambla, spela blues, dansa, dricka och festa. Det var små och i dåligt skick men det festades ganska vilt. Samhället var ju segregerat och dom svarta fick inte gå till samma ställen som dom vita. Idag finns inte så många av dom ursprungliga juke jointsen kvar. Det enda som finns kvar inne i Clarksdale är Reds, vi vågade oss dit en sväng och lyssnade på ett band som spelade. Trots att det var fullt av turister nu så kunde man ändå känna av hur det måste ha varit förr i tiden. Andarna vilar över stan helt klart.

En blå soffa i Mississippi

För vissa är det Eiffeltornet eller Big Ben som är med på must-see-listan. För mig har det länge varit en blå soffa i Clarksdale Mississippi. Här är den! Den står utanför bluesklubben Ground Zero. En av delägarna till klubben är Morgan Freeman som bor på en stor hästranch några mil från stan. Clarksdale som är en liten, sliten stad lockar bluestokar från hela världen. Det anordnas flera stora bluesfestivaler varje år men det saknades ett ställe som håller öppet varje dag så Freeman såg till att styra upp det och öppnade alltså Ground Zero i ett gammal bomullsförråd för några år sen. Vi var där nu, åt stekta gröna tomater, lyssnade på blues och snackade med dom andra gästerna. Overkligt och riktigt roligt!
I korsningen utanför Abes BarBQ sägs det att blueslegenden Robert Johnson sålde sin själ till djävulen.
Stan kändes väldigt öde nu trots att det laddades för King Bisquit's bluesfestival. Man undrar ju hur det såg ut när stan var i sin forna glans innan alla begav sig iväg. Så mycket historia i stan att det knakade i väggarna och gav rysningar i hettan. Det var omkring 30grader varmt nu.
Vi var bara i Clarksdale en natt men hade behövt stanna mycket längre för att mer hinna se mer av omgivningarna och bluesen. Vilken intressant stad!
Ses snart igen Clarksdale! Bye Y'all!
Jag äger en hel massa cowboyboots, har en brun häst och en röd liten stuga. Jag älskar att resa och blir lycklig av mat och pynt. Kan inte leva utan musik och jag blir inspirerad av det mesta runt omkring mig.
Detta är min blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv