Hanami & Japanfeeling

Det är svinkallt ute nu men väldigt vackert ändå. Hanami-tiden är här! Körsbärsblomman är Japans nationalblomma och hanami betyder "att beskåda blommor". Vi har bokat resa till Japan och läser på för fullt nu, äter japanskt och ser så mycket japansk film vi kan komma åt för att få feeling innan vi börjar packa. Hai!
Sushi på Ai Sushi och Ramennudlar på Ramen-Ya
Sushi på rullband och den jättefina animefilmen Your Name.
 

Mannekin Pis och hans kompisar

Belgiens kändaste souvenirartikel Mannekin Pis, den lilla obehagliga kissande pojken. I verkligheten är han en 61cm lång bronsstaty som skapades redan 1619. Den har blivit stulen många gånger men den nuvarande har i alla fall fått stå kvar i 50år. Ibland kopplas statyn till en kagge öl.. Det finns flera sägner om hans ursprung. Någon hävdar att han var en pojke som kissande släckte en brand som hotade bränna ner kungens slott. En annan hävdar att en rik affärsman tappat bort sin son som när han hittades stod och kissade. Mannekin Pis är inte naken hela året, han är klädd flera gånger i veckan och har hundratals outfits att välja bland. I februari öppnade Mannekin Pis garderobsmuseum där man visar upp hans kollektion. Den äldsta kostymen är från 1600-talet

I Tokyo på plattformen av Hamamatucho station finns en fungerande kopia som också kläs ibland.1987 fick Mannekins en kvinnlig kontroveriell motsvarighet, Jeanneke Pis och nu finns hunden Zinneke Pis också. (bilder hittade på nätet)
 

Pierre & Gilles & Moi

Till min stora lycka hade Musee D'Ixelles en stor utställning med mitt älsklingskonstnärspar, Pierre et Gilles, nu när jag vari i Bryssel.  Jag upptäckte dom under min tid i London för en massa år sen och har följt dom sen dess men aldrig sett deras alster i verkligheten. Pierre Commoy är fotograf och Gilles Blanchard är målare, dom träffades i Paris 1976 och hade sin första utställning redan året därpå. Paret är mästare på färgglad, glammig kitch.  Dom bygger upp sina filmiska scenarior i studion där dom har mängder med lådor med kul rekvisita. Dom färdiga handmålade fotografierna visar  (ofta) kända och (ofta) nakna modeller. Katolska helgonbilder blandas med Bollywoodkich och självporträtt.
Pierre & Gilles på vernissagen för utställningen(lånad bild från V som var där)
 Älskar ramarna! Pierre et Gilles lägger när minst lika mycket arbete på ramarna som målningarna.
 
 
Jag äger en hel massa cowboyboots, har en brun häst och en röd liten stuga. Jag älskar att resa och blir lycklig av mat och pynt. Kan inte leva utan musik och jag blir inspirerad av det mesta runt omkring mig.
Detta är min blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv