Kokning pågår

Gränna är en sån gullig liten stad, som tagen direkt från en sagobok. Vi tog en dagstripp dit, solen sken och det kokades polkagrisar överallt. 25 juli varje år anordnas världsmästerskapen i polkagristillverkning i stan. Den längsta som har tillverkats var 287cm lång. Polkagrisstången uppfanns av Amalia Eriksson, en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva bageri i Gränna, trots att det i stort sett var omöjligt för kvinnor att starta eget på den tiden. 
 
Vi brukar hamna på Fikets uteservering och den italienska glasserian med hemgjord glass mittemot är inte lika mysigt, men gott.

En tidsresa på Retrovägen

För några veckor sedan öppnade den första officiella Retrovägen i Sverige. Det är en ca 7 mil lång sträcka längs väg 190 från Göteborg till Nossebro, väl värt en åktur. Längs den mysiga landsvägen med vackra hus och väderkvarnar finns massor av små smultronställen såsom retrocafeer, små museum och bevarade lägenheter från 50- och 60-talen. Alla ställen har öppet hus sista onsdagen i varje månad kl 10-14.    
 
Första stoppet - våfflor på mysiga Brobacka Kaffestuga som varit igång sen 1950-talet. 
 
 
Den sötaste lilla bensinmack jag sett hittade vi hos Mackmuseet i Sollebrunn, den var i drift från 1930-50-talet och den har varit med i flera filminspelningar. Tyvärr var den inte öppen nu så vi får kika in en annan gång. 
I Stora Mellby finns ett lanthandelsmuseum som också verkar jättegulligt. 
Egentligen ingår nog inte Gräfsnäs Slottsruin (med anor från 1500-talet) i Retrovägen, men det var jätteläckert att se. Denna helgen hålls det medeltida marknad och tornerspel framför ruinen.  

Paris - mon amour?

Vad sägs om en liten tur till Paris?  Man blir ju på fantastiskt gott humör när man hittar så här charmiga tips! Jag har inte testat några av dessa utan bara snott lite inspiration och bilder..
 
Alors, att bara beställa pizza kan vara hur mysigt som helst om man handlar på Pink Flamingo (adress: 67 Rue Bichat. Metrostopp: Jacques Bonsergent eller Colonel Fabien). Där får du en rosa ballong när du beställt och sen kan du sätta dig var du vill längs den 4km långa kanalkanten vid Canal Saint-Martin och invänta din pizza som kommer levereras av det cyklande pizzabudet. Området sägs vara jättemysigt med flera gallerier och kul butiker dessutom. 
pizzaballoon
 
pizzaballoon2
 
Eller annars kan man ju ge sig ut på en annorlunda sightseeingtur i Paris och köras runt i i en gammal nercabbad Citroen av en påläst och glad fransman i randig tröja. Antingen väljer du rutt själv eller överlåter vägval till honom. Man blir upphämtad på sitt hotell och kan åka antingen dag och kväll, en timme för ca 120 Euro.  Företaget heter  4 Rues sous 1 Parapluie  

All the information for booking is here  /eller ring  +33-6-67-32-26-68.  

4roues

Gillar du att dansa tango (eller bara kolla och dricka vin) så låter detta stället som det perfekta datestället.  När det är fint väder på sommaren sitter det tydligen en liten fransk gubbe vid kajkanten längs Seine och spelar tangomusik tills solen går upp på sin bandspelare. Nåt liknande kunde man även se i Midnight in Paris, Woody Allen filmen jag verkar återkomma till från hela tiden, måste nog se om den igen snart. 

Square Tino Rossi, Quai St. Bernard, in the 5th Arrondissement (Métro stop Jussieu or Gare Austerlitz) 

tangoontheseine
Tips o bilder från MessyNessy
Jag äger en hel massa cowboyboots, har en brun häst och en röd liten stuga. Jag älskar att resa och blir lycklig av mat och pynt. Kan inte leva utan musik och jag blir inspirerad av det mesta runt omkring mig.
Detta är min blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv