Say cheeeese!

Publicerad 2015-04-21 16:25:26 i Wine and dine,

Jag har blivit enormt inspirerad av Frankrikeresan och våra mattokiga vänner så idag har jag varit i saluhallen och shoppat några franska ostar. Majoriteten av de ostar vi köper har tillverkats av pastöriserad mjölk. Under pastöriseringen dör alla bakterier som kan komma med i mjölken från mjölkdjuret, och efter pastörisering tillsätts de mjölksyrabakterier och eventuella mögelkulturer som krävs för att tillverka ost. På 80-talet började det bli riktigt poppis att äta dessertost i Sverige, krämiga ostar på bekostnad av de vanliga hårdostarna. På 90-talet efter att Sverige gått med i EU dök chevre (getost) upp alltmer.
Getosten Banon är liten och rund och har fått sitt namn från just orten Banon i regionen Alpes-de-Haute-Provence och har anor sedan romartiden. Osten görs på opastöriserad mjölk från getter som betat på de torra, blåsiga bergsluttningarna i området. Den ligger inslagen i ett torkat kastanjeblad som först fått dra i Eau De Vie. Alkoholen skyddar osten från oönskat mögel och smaken påverkas långsamt av kastanjebladet som den är lindad i. Banon har en mjuk syrlig smak och den har fått en extra arom av kastanjebladet. Det är en färskost som man inte bör lagra utan äta direkt. De var i säsong när vi var i Provence och mildare än resten av året.

Brie de Meaux är ostarnas champange sa fransmannen i ostdisken. Det är en vitmögelost som är gjord på opastöriserad komjölk och kommer från kommunen Meaux i regionen Brie i närheten av Paris. Osten mognar utifrån och in.  Dom flesta brieostar görs idag av pastöriserad mjölk, och är därför mindre smakrika. Brie de Meaux är skyddad av franska AOC-märkningen.  "Smaken är nötaktig, tryffel- och champinjonlik. Osten luktar lite "stallaktigt" när den är mogen. Ytan har en aning rostfärgad ton med distinkta fåror. Bör avnjutas rumstempererad."

Jag köpte en jättegod hårdost också, Tomme de Savoie. Den är gjord på skummjölk från kor och innehåller därför hyfsat lite fett.  Den kallas ibland den fattiges ost, eftersom den riktiga komjölken används till finare ostar och smör istället. Tomme betyder rund på franska och området Savoie ligger också i franska alperna. "Ytan är sådär vackert gråmurrig. Som en gammal, omålad, ruffig träbänk som stått utanför den lilla alpstugan i alla väder under många år. Konsistensen är fast, men ändå inte hård, mer åt kittosthållet. Smaken är lite nötig och man kan nästan känna doften från alpgräset utanför stugan."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Jag äger en hel massa cowboyboots, har en brun häst och en röd liten stuga. Jag älskar att resa och blir lycklig av mat och pynt. Kan inte leva utan musik och jag blir inspirerad av det mesta runt omkring mig.
Detta är min blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv